Nieuwsflits Vakgroep Groen Erfgoed Juli 2016

Voor enkelen is de zomervakantie al begonnen. Op de valreep kregen we enkele berichten binnen om naar jullie door te sturen.

Bijeenkomsten
* Van opdrachtgever tot hovenier: kennisoverdracht bij onderhoud en beheer
Restauratie van groen erfgoed mag op een brede belangstelling rekenen terwijl het dagelijks onderhoud onderbelicht blijft. Onterecht, want de beheerder bepaalt het beeld van de groenaanleg. Het onderhoud en beheer van historische tuinen en parken beslaat een breed werkveld, een werkveld  in beweging. Van goed ingevoerde liefhebbers tot professionele uitvoerders: het onderhoud van historische tuinen en parken wordt uitgevoerd door eigenaar, tuinman, tuinbaas, hovenier, beheerder, vrijwilliger of een combinatie.

Relatief nieuw is de uitbesteding van het werk via onderhoudsbestekken en het gebruik van digitale beheersystemen. Op 5 oktober staan kennis- en informatieoverdracht en de  kwaliteit van het onderhoud centraal op het Platform Groen Erfgoed. (woensdagmiddag 5 oktober van 13.30-17.00, locatie RCE, Smallepad te Amersfoort)

Opleidingen
* Welke naaldboom is dat?
In deze eendaagse cursus leert u de belangrijkste geslachten en soorten naaldbomen en coniferen in Nederland. Tijdens de rondgang in de middag door het pinetum zullen we de bomen in het veld bezoeken met interessante achtergrondverhalen en het gebruik in tuinen en landschappen. Waarbij we ook de monumentale exemplaren van de Dennenhorst in levende lijve zullen aandoen.

Vrijdag 16 september 2016, zaterdag 8 oktober 2016. Pinetum De Dennenhorst
10:00 – 16:00. De kosten voor deze eendaagse cursus bedragen € 90,-. Meer informatie en aanmelden kan via info@conifers.nl en www.conifers.nl

* Historische tuinen en parken in theorie en praktijk
Groen erfgoed staat volop in de belangstelling. Het is verbonden met ons verleden en onze identiteit. Het is het meer dan ‘waard om bewaard te worden’.
Dit brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Hoe houd je groen erfgoed op een goede manier in stand? Hoe herken je de verschillende historische stijlen en lagen? Hoe pak je onderhoud en herstel aan? Hoe maak je verantwoorde keuzes bij beheer en instandhouding?
De cursus ‘Historische tuinen en parken in theorie en praktijk’ start op 13 oktober 2016 en leert je als hovenier of tuinbaas hoe je op juiste wijze werkt aan en in historische tuinen en parken. Deze cursus is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Gelders Restauratie Centrum, de provincie Gelderland en de Vereniging van Erfgoedhoveniers. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jos Nij Bijvank (06-20407317). Om je aan te melden kun je de volgende link gebruiken http://www.geldersrestauratiecentrum.nl/cursussen/72-historische-tuinen-en-parken-in-theorie-en-praktijk en het aanmeldingsformulier downloaden.