Nieuwsflits Vakgroep Groen Erfgoed Maart 2016

Bijeenkomsten

Platform Groen Erfgoed
Afgelopen woensdag trok de bijeenkomst met het thema ‘Seventies! Van do it yourself’ veel belangstellenden en ontstond een interessante discussie. De volgende bijeenkomst van het Platform Groen Erfgoed is woensdag 5 oktober 2016.

Mededelingen

Groen licht herbestemming Fort bij Hoofddorp
Het fort wordt definitief herbestemd tot een openluchttheater en restaurant. Serge Schoemaker Architects maakte het ontwerp. Meer informatie staat op Architectenweb.

Ontwikkelingen Paleis Soestdijk
Vier initiatiefnemers zijn nog in de race om Paleis Soestdijk en het landgoed er omheen te mogen herbestemmen. Zij krijgen een half jaar de tijd hun ideeën uit te werken tot een zakelijk rendabel plan, hiervoor krijgen zij elk 100.000 euro. In oktober 2016 volgt een beoordeling van de plannen, waarna de initiatiefnemers een bod kunnen uitbrengen om hun plan ook echt uit te voeren. Lees meer op de website van Renovatieprofs.

Exposities

De logica in het landschap
Vaste expositie op Beeckestein met als invalshoek de mens en zijn gedachten achter het vormgeven van buitenruimte. Dat gebeurt aan de hand van vijf groepen: de ontginner, de buitenplaatseigenaar, de vestingbouwer, een natuurontwikkelaar en de tuinarchitect.

Open tuinen met sneeuwklokjes
Februari en maart 2016: open tuinen en parken met sneeuwklokjes. Het bezoeken van tuinen met sneeuwklokjes wordt steeds populairder. In februari en maart zijn in het hele land particuliere tuinen en parken speciaal opengesteld om het publiek te laten genieten van de eerste lentebode. De openstelling is een initiatief van de Nederlandse TuinenstichtingOp de website van de NTs staat een overzicht van de open tuinen en parken.

Hortus Botanicus Leiden herdenkt Von Siebold
Dit jaar besteedt de Hortus extra aandacht aan Von Siebold, die 150 jaar geleden overleed. Het wandelboekje dat aan hem is gewijd is online doorbladerbaar en beschikbaar in verschillende talen. Lees meer op de website van de hortus.

Websites

Waar liep de Stelling van Amsterdam? Hoe groot was het inundatiegebied van de Nieuwe Hollandse waterlinie? Of waar bevinden zich Duitse bunkers uit WO II? Vragen waar de nieuwe digitale kaart van ons militair erfgoed van de RCE antwoord op geeft.

Excursies/rondleidingen

Themarondleiding Voorjaarsbloeiers
Ieder jaar kondigen krokussen en sneeuwklokjes weer de lente aan in de Hortus. Ook vele andere bol-  en knolgewassen zorgen voor de eerste kleuren in de tuin. Sommige soorten behoren tot de zogenaamde stinzenplanten.  Loop op zaterdag 26 maart mee met onze rondleider en ontdek de vele voorjaarsbloeiers in de Hortus. Hortus Amsterdam. Aanvang 14.00. Deelname €3,50 (excl. entree). Vooraf reserveren is niet mogelijk.

Boeken

Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw, De rijkdom van het buitenleven in de Republiek
Per provincie onderzoeken de auteurs hoe rijkelui in de zeventiende eeuw op hun buitenplaatsen leefden. Bas Aarts, Martin van den Broeke e.a.. Adelsgeschiedenis XIV, Verloren, Hilversum, gebonden € 34,-, ISBN 978 90 8704538 8

Natuur & Cultuurhistorie Natuur als spiegel van onze geschiedenis
Nieuwe bomen die de wind belemmeren een historische molen te bereiken en andere voorbeelden. Koedoot en Wischut snijden de wisselwerking tussen cultuurhistorie en natuur aan. VHL Leeuwarden, gratis te verkrijgen via info@hogeschoolvhl.nl, ISBN 978 90 821195 58.

Huygens’ Hofwijck, De buitenplaats van Constantijn & Christiaan
Dit rijk geïllustreerde boek (in kleur) vertelt het verhaal van Hofwijck en haar belangrijkste bewoners Constantijn en Christiaan Huygens, twee spilfiguren uit onze Gouden Eeuw. Kees van der Leer en Henk Boers. € 27,50. Is tijdens openingstijden verkrijgbaar in de museumwinkel van Hofwijck. U kunt het boek ook thuis laten bezorgen, dan komen er verzendkosten via info@hofwijck.nl.

Nobilities in Europe in the Twentieth Century. Reconversion Strategies, Memory Culture, and Elite Formation
In this volume on the comparative study of nobility, historians, sociologists and anthropologists focus on the different processes of transformation that aristocratic elites in Europe went through during the twentieth century. Y. Kuiper, N. Bijleveld en J. Dronkers. € 67,00. ISBN 978 90 429 3227 2. Meer in formatie: Uitgeverij Peeters.

Geschiedenis van drie buitenplaatsen en de KSHZ
Jaarboek 2013-2014 van Kastelenstichting Holland en Zeeland.
Te bestellen via hun website.

Brede rivieren langs hoge hellingen. Het stuwwallandschap van midden-Nederland op zeventiende-eeuwse tekeningen
Brede rivieren langs hoge hellingen toont in bijna 140 tekeningen het stuwwallandschap tussen Kleef en Rhenen van de zeventiende eeuw. Christiaan P. van Eeghen, Pieter van der Kuil. Gebonden € 34,95. ISBN: 978-90-5345-487-9. Meer informatie en verkrijgbaar op de website van Uitgeverij Matrijs.

Paradijs in de stad, het landgoed Bredius in Woerden
Een nieuw boek over het Landgoed Bredius in hartje Woerden. Met veel historische achtergrondinformatie en interviews met betrokkenen. De foto’s geven een beeld van de natuur, cultuur en landschap van het park. Bernt Feijs en Winny van Rij. ISBN 978 90 812441 07. € 14,95. Bestellen bij Groene Hart Webwinkel.

Erfgoedatlas gemeente Nunspeet – Veluws landschap, historie en bewoners
De atlas is het resultaat van het werk van aardkundigen, archeologen, historisch-geografen en historisch bouwkundigen en van de enthousiaste medewerking van bewoners van de vier Nunspeetse kernen: Vierhouten, Elspeet, Nunspeet en Hulshorst.  Jan Neefjes en Hans Bleumink. Gebonden € 35,00. ISBN 978 94 6262 058 2. Meer informatie en verkrijgbaar op de website van  Uitgeverij De Kunst.

Historische atlas van Kennemerland. Hart van Holland
De Historische atlas van Kennemerland vertelt in grote lijnen en aansprekende details de geschiedenis van het gebied tussen Petten en de Hondsbossche Zeewering in het noorden en de Kennemer Beek bij Bennebroek in het zuiden. Ben Speet. Gebonden € 29,50. ISBN 9789460041723. Meer informatie en verkrijgbaar op de website van Uitgeverij Vantilt.

Achtergronddocument Erfgoed in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
Het GLB heeft directe invloed op hoe ons landschap er de komende jaren uit komt te zien. Deze brochure laat zien welke mogelijkheden het GLB biedt voor het cultuurlandschap. Het gaat hierbij nadrukkelijk niet over boerderijen, erven en archeologische waarden in relatie tot de monumentenwet. De relatie tussen het cultuurhistorisch landschap en het GBL en dus het gebruik en beheer van het land staan centraal. Downloaden van de website van  de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Tuinschiedenis in Nederland II, Denken en doen in de Nederlandse Tuinkunst 1500-2000
Deze nieuwe uitgave bestaat uit artikelen over uiteenlopende onderwerpen, gebaseerd op recent onderzoek, onder andere over ontwerp en geschiedenis van één of meer tuinen, (stads-)parken of buitenplaatsen, over het werk van één of meer tuinarchitecten, hoveniers en tuinkunstenaars en enkele bijdragen die een meer samenvattend karakter hebben. Arinda van der Does en Jan Holwerda (eindredactie). ISBN 978-90-9029358-5. Prijs € 25,00 plus €5,00 verzendkosten. Te bestellen bij Cascade.

Er stond een vrouw in de tuin
Er stond een vrouw in de tuin laat zich lezen als de geschiedenis van de Nederlandse vrouw vanuit het perspectief van de tuingeschiedenis, maar is evengoed een reis door de Nederlandse tuinhistorie waarbij de vrouw als gids is gekozen. Onderzoeksproject over de rol van vrouwen in de Nederlandse tuin- en landschaps-historie. Anne Mieke Backer.. Uitgever De Hef. Uit te brengen als boek en e-pub. Verschijning 1 april 2016.

Nieuwsberichten en tips zijn altijd welkom!

Stuur ze naar communicatie@vakgroepgroenerfgoed.nl