Nieuwsflits Vakgroep Groen Erfgoed maart 2015

ALV Vakgroep Groen Erfgoed
Woensdag 22 april 2015 is er weer een algemene ledenvergadering van de Vakgroep Groen Erfgoed met enkele presentaties van leden.

Symposium ‘De toekomst van de buxus’
Maandag 30 maart aanstaande organiseert de Vereniging van Erfgoedhoveniers een bijzonder symposium over “De Toekomst van de Buxus”. Klik hier voor aanmelden en voor meer informatie.

Schrijvers gezocht
Het was in 2009 dat Cascade een inmiddels uitverkochte bundel uitgaf. De redactie en het bestuur van Cascade zijn van plan om dit jaar opnieuw een boek uit te geven. Het streven is om dat eind 2015 te publiceren. Hiervoor roepen zij potentiële schrijvers op om zich te melden. Aanmelden kan door middel van een antwoordformulier.

Geldersch Arcadië
De  Website over de prachtige landgoederenzone Gelders Arcadië is gelanceerd.

Tastbare Tijd
De tweede editie van de cultuurhistorische atlas van de provincie Utrecht is verschenen: ‘Tastbare Tijd’, geschreven door Roland Blijdenstijn.  Het boek is voor € 25,- verkrijgbaar bij diverse boekhandels en webwinkels.

De Amsterdamse buitenplaatsen
Begin februari verscheen het boek ‘De Amsterdamse buitenplaatsen’: Een vergeten stadsgeschiedenis’, geschreven door René Dessing.

Rede en Rijkdom
Van 5 maart t/m 31 mei 2015 is op Buitenplaats Beeckestijn de tentoonstelling ‘Rede en Rijkdom’ te zien, over het leven op Beeckestijn in de 18e eeuw van een invloedrijke regentenfamilie Boreel uit Amsterdam. Het was een plaats om in de zomer de stank van de stad te ontvluchten. Belangrijke sociale en politieke banden werden aangehaald op de buitenplaats en beïnvloedden het Amsterdamse politieke toneel. De Amsterdamse elite werd regelmatig uitgenodigd voor een diner op Beeckestijn of er werden feesten georganiseerd. Met portretten en brieven van de familie Boreel en bruiklenen uit verschillende collecties, laten wij de 18e eeuw op Beeckestijn herleven.

Ithakaprijs
sKBL komt met een nieuwe prijs en stipendium. Met de zogenaamde Ithakaprijs ter waarde van 5.000 euro stimuleert stichting digitaal portaal voor Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen (sKBL) verbindend (interdisciplinair) onderzoek naar dit type cultuurgroen erfgoed.

Cursus planten
Pinetum Blijdestein in Hilversum organiseer zondag 1, 15, 22, 29 maart: Cursus “Van Alg tot Orchidee”, 14.00 tot 16.30 uur.

Begraafplaatsen in de Noordoostpolder
In januari 2015 is de digitale publicatie over Begraafplaatsen in de Noordoostpolder gereed gekomen. Stichting Groene Parels werkte hier aan in 2013 en 2014. De publicatie biedt informatie, achtergronden en mooi beeldmateriaal over de begraafplaatsen van de Noordoostpolder.

Tuinen van Het Loo
28 mei is het symposium ‘De Barokke tuinen van Paleis Het Loo gerenoveerd’.  Binnenkort meer informatie op de website van de Botanische Tuinen Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *